Aktuelno

Kako spreciti pregrevanje motora

Kako spreciti pregrevanje motora

Na listi letnjih problema s automobilom prvo mesto zauzimaju problemi sa sistemom hlađenja motora, koji sprečavaju nakupljenu toplotu da izađe iz motornog prostora. Ovo se najčešće dešava zbog curenja ili blokade u sistemu hlađenja motora ili drugih povezanih komponenti.
Glavni krivci su još i neispravna pumpa za vodu, ventilator hladnjaka i začepljena creva kroz koja cirkuliše rashladna tečnost. Ovi osetljivi delovi često otkazuju pod pritiskom uslova „kreni-stani“ gradske vožnje po visokim temperaturama, koja je najstresnija za naše automobile.
Srećom, takvi problemi se mogu izbeći redovnim održavanjem od strane sertifikovanog mehaničara, koji će proveriti nivo rashladne tečnosti i ulja, pregledati creva, ventilatore, termostat i druge delove motora koji mogu izazvati probleme tokom vožnje.

Da sumiramo, uzroci pregrevanja mogu biti:
1. Kvar jedne ili više komponenti sistema hlađenja (uključujući curenje koje dovodi do gubitka rashladne tečnosti)
2. Neispravna pumpa za vodu
3. Nedovoljna količina ulja u motoru
4. Začepljena ili istrošena creva ili kaiševi
5. Problemi sa hladnjakom (napuklo kućište, curenje, neispravan ventilator)
6. Neispravan termostat

Znaci pregrevanja motora mogu varirati, ali nekoliko uobičajenih simptoma može vam ukazati na ovaj problem:
1. Visoka temperatura na pokazivaču: Ako primetite da je kazaljka pokazivača temperature na instrument tabli prešla u crvenu zonu, to je jasan znak pregrevanja motora.
2. Upozoravajuće lampice: Mnogi moderni automobili imaju upozoravajuće lampice na instrument tabli koje se pale kada se motor pregreje.
3. Parenje ispod haube: Ako vidite paru koja izlazi ispod haube, to je znak da se rashladna tečnost pregreva i isparava.
4. Gubitak snage: Motor može početi da gubi snagu i performanse kada se pregreje, što može biti posledica zaštitnog mehanizma vozila koji smanjuje snagu kako bi se sprečilo oštećenje.
5. Neprijatan miris: Pregrejani motor može uzrokovati miris sagorele rashladne tečnosti, ulja ili gume.

6. Abnormalni zvukovi: Pregrejani motor može proizvoditi neuobičajene zvukove, kao što su kucanje ili lupanje, zbog širenja i skupljanja metala unutar motora.
7. Visok nivo rashladne tečnosti: Ako otkrijete da je nivo rashladne tečnosti neobično visok ili nizak, to može ukazivati na problem sa sistemom hlađenja koji može dovesti do pregrevanja.
8. Promene u radu ventilatora: Ako ventilator hladnjaka radi neprekidno ili ne radi uopšte, to može biti znak problema sa sistemom hlađenja koji može uzrokovati pregrevanje.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova, najbolje je odmah zaustaviti vozilo i isključiti motor kako biste sprečili dodatna oštećenja. Nakon toga, sačekajte da se motor ohladi pre nego što proverite nivo rashladne tečnosti ili pokušate da otklonite problem. Ako niste sigurni šta da radite, najbolje je da pozovete stručnu pomoć.

Sprečavanje pregrevanja motora zahteva redovno održavanje i pažljivu brigu o automobilu. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da izbegnete pregrevanje motora:
1. Redovno proveravajte nivo rashladne tečnosti: Održavajte odgovarajući nivo rashladne tečnosti u sistemu. Proveravajte nivo rashladne tečnosti barem jednom mesečno i dopunjujte po potrebi.
2. Koristite odgovarajuću rashladnu tečnost: Koristite rashladnu tečnost koja je preporučena za vaš automobil. Kombinacija vode i antifriza u pravilnom odnosu obezbeđuje optimalno hlađenje motora.
3. Proveravajte i zamenjujte rashladnu tečnost redovno: Rashladna tečnost može izgubiti svoja svojstva tokom vremena. Preporučuje se da je zamenite prema uputstvima proizvođača vozila.
4. Proveravajte stanje creva i kaiševa: Redovno pregledajte creva i kaiševe za znakove habanja, pukotina ili curenja. Oštećena creva i kaiševi mogu dovesti do curenja rashladne tečnosti ili problema sa pumpom za vodu.
5. Održavajte hladnjak čistim: Prljavština, lišće i insekti mogu blokirati protok vazduha kroz hladnjak. Redovno čistite spoljašnju stranu hladnjaka kako biste osigurali nesmetano hlađenje.
6. Proveravajte ventilator hladnjaka: Uverite se da ventilator hladnjaka pravilno funkcioniše. Ako ventilator ne radi, motor se može pregrejati posebno u uslovima gradske vožnje.
7. Proveravajte termostat: Termostat reguliše protok rashladne tečnosti kroz motor. Ako termostat ne radi pravilno, može uzrokovati pregrevanje. Redovno proveravajte i zamenjujte termostat ako je potrebno.
8. Održavajte nivo ulja u motoru: Ulje pomaže u hlađenju motora. Proveravajte nivo ulja redovno i menjajte ga prema preporukama proizvođača.
9. Izbegavajte vožnju u ekstremnim uslovima: Kada je moguće, izbegavajte vožnju u ekstremno visokim temperaturama ili u uslovima gustog saobraćaja. Ovi uslovi mogu dodatno opteretiti sistem hlađenja motora.
10. Pratite instrument tablu: Obratite pažnju na pokazivač temperature na instrument tabli. Ako primetite da temperatura raste iznad normalnog nivoa, zaustavite vozilo i isključite motor kako biste sprečili pregrevanje.
11. Pridržavanje ovih koraka može značajno smanjiti rizik od pregrevanja motora i produžiti vek trajanja vašeg automobila.

ODLIČNE CENE SA URAČUNATOM POŠTARINOM ZA ONLINE PORUDŽBINE U VREDNOSTI PREKO 2000 DIN!

OSIM ZA: HAUBU, BRANIK, KRILO I SAJTNU

 

PLAĆANJE POUZEĆEM I ISPORUKA ZA 1 RADNI DAN ZA SVE PORUDZBINE DO 14h

Za kupovinu u vrednosti od:

8500din do 15000din

POPUST

3%

15000din do 25000din

POPUST

6%

preko 25000din

POPUST

9%

UNESITE PROMO

KOD ZA POPUST OD 5%

KOD:

KAROSERIJA5